Stiri

Kronenfestul (Det Kryinemachen pe săsește), sărbătoarea cununii

Este una dintre cele mai importante sărbători ale sași din Transilvania. Ultima petrecere mare înainte de începerea recoltelor, Kronenfestul se sărbătorește în 29 iunie, de Sfinții Petru și Pavel (Pyitrempaulsdach) sau în duminica apropiată de această dată.

Sărbătoarea era precedată de multe pregătiri în comunitate. Mai întâi, băieții tineri, din Bruderschaft, aduceau din pădure cel mai înalt și mai frumos trunchi. În ziua sărbătorii, acesta va fi centrul, un axis mundi în jurul căruia se va strânge întreaga suflare a localității. Tot cu o zi înainte, fetele din Schwesterschaft adunau de pe câmp coșuri de flori multicolore, din care împleteau, cu creguțe de brad și stejar, trei coroane mari montate pe un schelet de trei cercuri de lemn. Era o atmosferă frumoasă și veselă, fetele cântau cântece și așteptau cu toții marea sărbătoare ce va urma.

Fetele mai pregăteau un buchet deosebit, din cele mai frumoase flori, care urma să fie așezat în vârful trunchiului. Uneori aici se puneau numai flori de grădină. Fetițele de școală, împreună cu mamele lor, împleteau cununițe mai mici, care se prindeau de coroanele mari. Toate aceste aranjamente se pregăteau de obicei la Casa parohială. Mamele coceau și lichii, scoverzi și cozonaci pentru ziua următoare.

În dimineața de Kronenfest, toată lumea lua parte la slujbă. După terminarea ei, tinerii se grăbeau spre casă, unde schimbau portul de biserică cu cel de dans. Portul de dans este mai ușor, în plus, nu se cădea să danseze în hainele de biserică. Reuniți apoi în sat, reprezentanții tinerilor, Aultkniecht și Aultmoid, aveau onoarea de a duce coroanele în fruntea alaiului, până la locul petrecerii. Ceilalți tineri confirmați (în ultimii ani, li s-a permis și celor mai mici să participe) îi urmau la paradă prin sat, însoțiți de fanfară.

Ajunși la locul sărbătorii, tinerii fixau pe trunchi cele trei coroane, buchetul frumos se așeza în vârf și dedesubt se agăța un coș cu bomboane, fructe și o sticlă de vin sau de țuică. Apoi se înălța trunchiul, iar conducătorul Bruderschaftului, cel mai vrednic fecior din sat, se cățăra pe trunchi, până în vârf, unde rostea o cuvântare tradițională. De acolo arunca bomboane copiilor și aducea coșul cu băutură și celelalte bunătăți celor prezenți.

Restul comunității, părinții și bunicii, stăteau pe bănci, într-un cerc, pe marginea locului de adunare. Se cântau mai multe cântece, dintre care și Trezit la viață nouă (Erwacht zum neuen Leben), și alte cântări în care se lăuda natura și roadele bogate. După acest ritual, începea jocul, până pe înserat. Se dansau dansurile tradiționale pentru sărbătorile săsești, polcă și vals.

Seara, înainte de a veni vitele, se desfăcea cununa, florile se împărțeau fetelor, iar tinerii continuau de obicei petrecerea până în zori.

Kronenfestul este una dintre cele mai însemnate ceremonii săsești de peste an, așa că s-a ținut cu sfințenie până în anii ’90, la exodul sașilor spre vest. Există însă multe comunități în care obiceiul s-a păstrat – de exemplu la Axente Sever/Frauendorf – fie de puținii sași rămași sau de cei care vin ocazional, fie chiar de românii care au preluat și țin să continue obiceiul. În Germania, sașii organizează cu sfințenie Kronenfestul prin asociațiile locale din orașele în care s-au stabilit.

Sursa : https://povestisasesti.com/2013/06/26/kronenfest-sarbatoarea-cununii-la-sasi/

Mai multe fotografii găsiți : http://www.langenthaler.de

 

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *