Obiective turistice

Mănăstirea ACOPERAMÂNTUL MAICII DOMNULUI – TĂUNI

Mănăstirea Tăuni a fost înființata în anul 1996. In 1999 s-a început construcția corpului de chilii, în care sunt incluse stăreția, casa duhovnicului, apartamentul de protocol, sala de conferințe, biblioteca și trapeza. Arhitectura bisericii Mănăstirii Tăuni,  reunește elemente specifice celor 3 provincii romanești.

Biserica este o construcţie masivă, din zid de cărămidă, pe fundaţie de piatră. În exterior are formă dreptunghiulară, dar în interior, prin adîncirea absidelor se formează o cruce. Din punct de vedere arhitectural are stilul moldovenesc asemănător bisericii Luca Arbore (Suceava – monument istoric) şi al mănăstirii Humor, cu elemente de stil brîncovenesc, precum ancadramentele de piatră ale ferestrelor, uşilor şi coloanelor ce susţin pridvorul deschis. Are şi ceva original în plus, nişele construite în pridvorul deschis la dreapta şi stînga intrării din mijloc. În aceste nişe se vor aprinde lumînările pentru vii şi morţi.

.

 

Biserica este compartimentată în altar, naos, gropniţă, pronaos şi pridvor deschis. Altarul este luminat de o fereastră la est şi cîte una în partea sudică şi nordică. Catapeteasma este din stejar. Naosul este delimitat de gropniţă prin stîlpi laterali cuprinşi în zid. Aceştia susţin arcada, care la rîndul ei susţine bolta. Gropniţa şi pronaosul sunt luminate de cite o fereastră, aşezată în partea sudică şi nordică. Toate ferestrele sunt din lemn de stejar, au formă dreptunghiulară şi sunt înalte. Intrarea din pridvor în pronaos se face prin partea de vest, pe o uşă de stejar în două canaturi, sculptată în interior şi exterior. Pridvorul deschis este susţinut de patru coloane în faţă, cu capitelii ornamentate sculptural şi două coloane în spate, cuprinse în zidul pronaosului. Intrarea de afară în pridvor se face prin trei locuri, fiecare intrare avînd scări de piatră din câte cinci trepte. Pardoseala în biserică este din plăci de piatră, finisată asemănător marmurei. Sfînta masă şi masa proscomidiei sunt făcute din aceeaşi piatră.

Galerie Foto o găsiți  aici : Valea Lunga, Alba, Romania / Flickr

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *